Za sprawą bardzo ciepłej wiosny i przyspieszonej, intensywnej wegetacji roślin tegoroczny kalendarz zabiegów różni się od standardowego schematu z ostatnich lat. Na plantacjach zbóż ozimych w większości przypadków zostało wykonane skracanie pierwszego międzywęźla, a w niektórych częściach kraju można już planować zabieg T2. Regulacja pokroju gó...
Po żniwach przychodzi czas, kiedy rolnicy zaczynają myśleć o siewie zbóż lub rzepaku pod zbiór w kolejnym sezonie. Trzeba zdecydować, co chcemy kupić. A jeszcze ważniejsze – zorientować się, jakie ceny materiału siewnego proponują sprzedawcy. Przy wyborze powinniśmy wziąć pod uwagę twarde dane – wyniki z doświadczeń i oficjalne dane COBORU. Sp...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas briefingu prasowego poinformował, że Unia Europejska przedłuży zakaz importu pszenicy, kukurydzy, rzepaku i słonecznika z Ukrainy. Minister zapowiedział również kontynuację rozmów z tzw. krajami przyfrontowym.
Groch siewny (Pisum sativum L.) jest jednym z ważniejszych i rozpowszechnionych warzyw. Należy do rodziny strączkowych, zwanych teraz bobowatymi. W Polsce g roch zajmuje dominującą pozycję wśród roślin swojej rodziny. Jest cenną rośliną wysokobiałkową i dlatego wyhodowano dużą liczbę różnorodnych odmian, które mają zastosowanie jako jadalne...
Fasola zadomowiła się w Polsce już w początkach XVI wieku. Początkowo fasolę zwykłą sadzono w ogrodach klasztornych jako roślinę ozdobną, natomiast jako warzywo zaczęto używać jej dopiero w XVII wieku. Uprawiane w Polsce gatunki fasoli zwykłej i wielokwiatowej różnią się między sobą wieloma cechami morfologicznymi i użytkowymi. Dużą zaletą nasion fa...
Bobowate drobnonasienne należą do cennych roślin pastewnych dostarczających wysokobiałkowej paszy objętościowej dla przeżuwaczy. Zbierane we wcześniejszych fazach rozwojowych mogą być źródłem wielu aminokwasów i witamin w żywieniu świń, stosuje się je też w diecie drobiu ze względu na zawartość karotenu barwiącego żółtka jaj i tuszki ptaków. Po...
Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Znany był już w średniowieczu. Choć to dobrze znane warzywo, wielu rolników nadal miewa wątpliwości związane z jego uprawą – na przykład dotyczące przezimowania. Rozwiewamy je w tym artykule.
Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisi...
Rzodkiew ( Raphanus sativus var. niger ) to roślina, która znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pierwsze wzmianki dotyczące tego warzywa pochodzą z XIV i XV wieku. Rzodkiew jest uprawiana na niewielką skalę przeważnie w ogródkach przydomowych i działkowych. Warto jednak ją rozpowszechniać. Zaletą tej...
Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odporności roślin. Ich stosowanie w uprawach jagodowych to sprawdzony sposób na wspomaganie plantacji. Ważne, żeby podawanie tych mikroelementów było regularne – wpłynie to korzystnie na kondycję roślin i pozwali uzyskać owoce wysokiej jakości. Co jeszcze warto wiedzieć? ...
W sadach zaczęły pojawiać się masowe kolonie mszyc, również tych bardziej uciążliwych do zwalczania – mszycy jabłoniowo-babkowej oraz bawełnicy korówki. W tej części sezonu wegetacyjnego, gdy nie ma jeszcze bardzo mocno rozwiniętej masy zielonej, znacznie łatwiej jest wykonać skuteczny zabieg zwalczający bawełnicę korówkę żerującą na pniach niż...
W Polsce skorzonera znana była już na przełomie XVI i XVII wieku, jednak z czasem odeszła w zapomnienie. Obecnie mała popularność tej rośliny jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jej wartości odżywczej, sposobów przyrządzania, kłopotliwego zbioru oraz szybkiej utraty zdolności kiełkowania nasion. Ze względu na wysoką wartość biologiczną i m...
Przygotowania do sezonu ziemniaczanego już trwają. Wymagania ziemniaka w stosunku do jakości i przygotowania gleby są bardzo wysokie. Żeby otrzymać wysokie i jakościowo zadowalające plony bulw, potrzebują one odpowiednio uprawionej gleby w warstwie 20–40 cm. Ponadto niezbędny jest dostęp powietrza i umiarkowana, stabilna temperatury gleby. Dla ...
Po wyjątkowo ciepłej pierwszej połowie kwietnia nastąpiło drastyczne ochłodzenie, które przyniosło nocne przymrozki, stanowiące ogromny stres termiczny dla sadów i powodujące uszkodzenia mrozowe w kwitnących właśnie drzewach. W tej sytuacji sadownicy szukają sposobów, żeby zregenerować kwiatostany i wspomóc zawiązywanie owoców – czyli de facto ocali...
Wczesne nastanie wiosennej aury z wysokimi temperaturami spowodowało znaczne przyspieszenie wegetacji upraw. W przypadku rzepaku ozimego ta dynamika jest na tyle duża, że przekłada się na konieczność wcześniejszego wykonywania zabiegów. Dotyczy to zarówno regulacji rzepaku i aplikacji fungicydów, jak i ochrony w okresie kwitnienia, które prawdo...
Zabiegi przedwschodowe lub wczesnopowschodowe to bardzo skuteczne rozwiązanie w kukurydzy. Ograniczenie konkurencji ze strony chwastów na tym etapie zapewnia roślinie uprawnej lepsze warunki do rozwoju. Zbliża się okres siewów, a tuż po nich - czas wykonywania zabiegów herbicydowych. W tym sezonie plantatorzy kukurydzy mają do dyspozycji sporo nowyc...
Kukurydza to druga po pszenicy najważniejsza roślina rolnicza w Polsce. Wbrew pozorom nie jest tak „odporna” na zagrożenia, jak się wydaje. Owszem, często lepiej radzi sobie niż inne rośliny, ale nie jest niezniszczalna, co dobitnie pokazują sytuacje z ostatnich lat. Co atakuje kukurydzę? Jakie preparaty stosować? I w końcu najważniejsze pytani...
Ostatnie lata to bez wątpienia coraz bardziej zauważalne zjawisko rosnącej liczebności chrząszczy stonki kukurydzianej. To jeden z najgroźniejszych, obok omacnicy prosowianki, szkodnik kukurydzy na świecie. Pochodzi z USA, a do Europy został zawleczony w latach 80. minionego wieku. W Polsce pojawił się w 2005 roku na Podkarpaciu i od tamtego momentu...
Portulaka to warzywo smaczne i orzeźwiające, bardzo bogate w substancje odżywcze. Jest popularne w krajach śródziemnomorskich. Nie jest jednak szeroko znane w naszym kraju. Łatwość uprawy powinna jednak przemawiać za popularyzacją portulaki. Jakie są wymagania glebowe? Jak uprawiać portulakę?
Warszawa raczej nie kojarzy się z rolnictwem i ponad 100-hektarową plantacją rzepaku, a jednak w Wilanowie, jednej z południowych dzielnic miasta, można natknąć się na taki nieoczekiwany widok. Jak wygląda praca na roli, gdy w drodze na pole zdarza się stać w korku, a w mieście obowiązuje zakaz poruszania się maszynami rolniczymi? Z jakimi prob...
Pietruszka ceniona jest głównie ze względu na swoje walory smakowe. Jest również źródłem cennych witamin i minerałów oraz ma właściwości lecznicze. Problemem może być jednak rozwidlanie korzeni pietruszki. Od czego zatem zależy jakość korzenia?
Najczęstszymi chorobami występującymi na roślinach uprawnych są choroby grzybowe. Wśród nich jedno z pierwszych miejsc zajmują mączniaki, a szczególnie bardzo powszechne mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy. Jak je zwalczać?
Kapusta, zwłaszcza głowiasta biała, jest uważana za królową warzyw. Większość z nas spożywa minimum kilka kilogramów kapusty rocznie, w różnej postaci. Ale chętnych do spożywania warzyw uprawianych przez nas jest znacznie więcej. Mowa o szkodnikach, które atakują kapustę. Jeśli w porę im nie zaradzimy – mogą wyrządzić spore szkody. Zawsze lepie...
Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa atakująca głównie ziemniaki i pomidory. Zdarza się jednak, że opanowuje także inne rośliny uprawne, głównie z rodziny psiankowatych (papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny). Poznaj sposoby, jak skutecznie zwalczać zarazę ziemniaczaną na pomidorach.