Najszybciej i najbardziej rozwijającym się sektorem hodowli zwierząt gospodarskich jest hodowla drobiu. Wśród zagrożeń w hodowli i chowie kur wyróżnia się czynniki zakaźne (infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze) i niezakaźne (inwazje pasożytów). Ostatnie lata przyniosły zmiany w wykorzystaniu antybiotyków w leczeniu chorób bakteryjnych drob...
Stosowanie antybiotyków jest jednym z bardziej znanych i ważnych narzędzi w leczeniu chorób ludzi i zwierząt. W ciągu ostatnich lat sposoby wykorzystania tych substancji w produkcji drobiarskiej uległy zmianie, przede wszystkim z powodu obaw o powstanie antybiotykoopornych szczepów bakterii oraz z uwagi na potencjalny wpływ na zdrowie konsument...
Aż 159 mln zł trafi do producentów z sektora drobiu i jaj. Pomoc będzie udzielana producentom żywca drobiowego i jaj, których gospodarstwa znajdowały się w strefach ochronnych, utworzonych w związku z wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w okresie grudzień 2019 r. – lipiec 2021 r. Sprawdź szczegóły.
Znaczna intensyfikacja pozyskiwania surowca zwierzęcego przyczyniła się do zwiększenia problemów związanych z szybkim i zdrowym odchowem zwierząt. Dużym wyzwaniem w przypadku hodowli i chowu świń jest zapewnienie odpowiedniej jakości pasz, które pokryją zapotrzebowanie zwierząt na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Jaką rolę odgrywają ami...
Króliki należą do zwierząt roślinożernych, a więc żywią się wyłącznie pokarmem roślinnym z dużą zawartością włókna. Żywienie królików jest mało skomplikowane, ale wymaga wiedzy na temat ich zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Jakie są zalecenia żywieniowe?
PYATANIE CZYTELNIKA: Moje cielaki niechętnie pobierają paszę treściwą (pasza CJ dla cieląt – ledwie 1–2 garście dziennie, Golmix Cielak), która jest dostępna cały czas. Oprócz tego podaję im ziarno kukurydzy, ale pobierają je w niewielkich ilościach. Piją za to ciągle trzy razy dziennie po 5 litrów mleka. Czy odstawić im mleko, żeby zastąpić je...
Sarkoidoza koni jest rzadkim zespołem chorobowym. Początkowo może mieć postać złuszczającego zapalenia skóry. Może też przybrać postać guzkową. Charakteryzuje się wtedy ziarniniakowym zapaleniem wielu narządów. Obecnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, co wywołuje sarkoidozę. Umiejętność powiązania ze sobą objawów i prawidłowego rozpoznania zmia...
Parazytozy stanowią poważną przyczynę strat produkcyjnych i ekonomicznych zarówno w stadach bydła mlecznego, jak i mięsnego. Ponadto większość z nich przebiega bez wyraźnych objawów zewnętrznych, co stwarza konieczność stałej kontroli zwierząt oraz regularnego odrobaczania. Wielu hodowców uważa, że niezależnie od systemu utrzymania i żywienia b...
Kulawka, a właściwie zanokcica (ZZO) lub zakaźne zapalenie racic, jest chorobą wpływającą na dobrostan zwierząt. Powoduje straty ekonomiczne w hodowli. Nieleczona może doprowadzić do kulawizny i pogorszenia stanu racic. Jak w przypadku każdej choroby niezwykle ważna jest profilaktyka, czyli działania, które mają na celu zapobieganie wystąpienia...
PYTANIE CZYTELNIKA: Przeczytałem, że dorosły knur może pokryć 3–4 lochy tygodniowo. Ile skoków może zrobić w tygodniu (zakładamy, że każda maciora jest dopuszczana dwa lub więcej razy w czasie cyklu)? Czy nasienie knura, który miał 2–3 miesięczną przerwę w kryciu jest nadal pełnowartościowe? Czy w czasie jednej rui lochy można ją pokryć różnymi...
Najważniejszym okresem dla zdrowia i życia prosiąt jest pierwszy tydzień życia. Około 25% wszystkich padnięć przypada na pierwszy dzień po porodzie. Ponad połowa zdarza się w ciągu trzech dni po urodzeniu. Kolejnym newralgicznym momentem jest etap odsadzenia od lochy. Okres ten przypada około 28. dnia życia prosięcia. Wiąże się z licznymi ...
Świnia domowa ( Sus scrofa ) jest gospodarzem wielu pasożytów, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych (endopasożytów). Według doniesień naukowych w Polsce występuje 19 taksonów organizmów pasożytniczych należących do nicieni, przywr, tasiemców, kolcogłowów. Wśród nich największe znaczenie mają glista świńska ( Ascaris suum ), ...
Konie są naprawdę fascynującymi stworzeniami, które towarzyszą człowiekowi w wielu sytuacjach. Kiedyś wykorzystywane były częściej do wykonywania wielu prac. Dzisiaj służą do celów rekreacyjnych i terapeutycznych. Niezależnie od tego, jak są one wykorzystywane, nie można zapomnieć o tym jak ważna jest pielęgnacja tych zwierząt. Tym bardziej że w ten...
Prowadzenie fermy norek, tak jak i w przypadku hodowli innych zwierząt, wiąże się z licznymi obowiązkami prawnymi w zakresie ochrony środowiska. Za ich nieprzestrzeganie grożą surowe kary finansowe. Na co najczęściej zwracają uwagę organy ochrony środowiska (WIOŚ) zajmujące się kontrolą tego typu przedsięwzięć? Sprawdź na konkretnym przykładzie...
Oprócz ogólnych przepisów bhp obejmujących wszystkie zakłady pracy, istnieją również szczegółowe wymagania dotyczące tylko niektórych branż. Tak jest właśnie w przypadku zakładów przetwórstwa mięsa. Sprawdź, jak przebiega proces produkcyjny i jakich przepisów trzeba przestrzegać.
Wciąż aktualnym problemem w stadach wysokowydajnych są upadki nowonarodzonych cieląt. Zwiększona śmiertelność cieląt, nawet w przypadku porodu przebiegającego bez powikłań jest często skutkiem syndromu słabego cielęcia. Syndrom charakteryzuje się występowaniem objawów klinicznych spowodowanych różnymi czynnikami. Jaka jest geneza tego problemu?...
Kwasica żwacza dotyka najczęściej wysokoprodukcyjnych stad, gdzie uwagę zwraca się głównie na wydajność mleczną. Szczególnie narażone są krowy w okresie okołoporodowym, którym podaje się bez wcześniejszego przygotowania wysokoenergetyczną dawkę laktacyjną. Jednym z najważniejszych wyzwań współczesnego chowu wysokowydajnych krów mlecznych jest d...
Bydło Jersey to jedno z najmniejszych wśród ras mlecznych. Wielu hodowców uważa je za „małe, ale ekonomiczne”, dlatego też stanowi trzecią co do wielkości populację bydła mlecznego na świecie. Mleko od krów Jersey jest wyjątkowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu maślanego sięgającego nawet 8% oraz żółto-kremową barwę. Jest uważane za najl...