PYTANIE CZYTELNIKA: Przeczytałem, że dorosły knur może pokryć 3–4 lochy tygodniowo. Ile skoków może zrobić w tygodniu (zakładamy, że każda maciora jest dopuszczana dwa lub więcej razy w czasie cyklu)? Czy nasienie knura, który miał 2–3 miesięczną przerwę w kryciu jest nadal pełnowartościowe? Czy w czasie jednej rui lochy można ją pokryć różnymi...
Najważniejszym okresem dla zdrowia i życia prosiąt jest pierwszy tydzień życia. Około 25% wszystkich padnięć przypada na pierwszy dzień po porodzie. Ponad połowa zdarza się w ciągu trzech dni po urodzeniu. Kolejnym newralgicznym momentem jest etap odsadzenia od lochy. Okres ten przypada około 28. dnia życia prosięcia. Wiąże się z licznymi ...
Świnia domowa ( Sus scrofa ) jest gospodarzem wielu pasożytów, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych (endopasożytów). Według doniesień naukowych w Polsce występuje 19 taksonów organizmów pasożytniczych należących do nicieni, przywr, tasiemców, kolcogłowów. Wśród nich największe znaczenie mają glista świńska ( Ascaris suum ), ...
Sztuczna inseminacja stała się bardzo popularna wśród hodowców. Szacuje się, że ponad 90% loch w krajach Europy Zachodniej zapładnianych jest tą metodą, w Ameryce Północnej odsetek ten sięga ponad 70%. Jest narzędziem do szybkiej realizacji postępu genetycznego oraz efektów produkcji towarowej. Sztuczna inseminacja zwiększa liczbę potomstwa poc...
Prawidłowo zaplanowany i dobrze zorganizowany rozród świń wpływa na kolejne etapy cyklu produkcyjnego, a przez to warunkuje efektywność produkcji. Dlatego też, jedną z najważniejszych umiejętności, jakie hodowca powinien zdobyć jest prawidłowe określenie cyklu reprodukcyjnego w jego stadzie. Rozpoznanie faz w cyklu płciowym pozwala na optymalny...
Zarówno w wielkoobszarowych gospodarstwach, jak i w małych przydomowych hodowlach niezwykle ważnym aspektem stanowiącym podstawę właściwego prowadzenia produkcji jest żywienie. Przyjmuje się, że koszty pasz stanowią około 70% kosztów ogólnych hodowli. Żywienie wpływa na wzrost i rozwój, stan zdrowotny, rozród i produkcyjność zwierząt. Jak więc ...
Choroba Aujeszkyego została pierwszy raz opisana w 1902 roku na Węgrzech jako zakaźna choroba świń oraz innych gatunków zwierząt. W Polsce pierwszy raz wykryto ją u zwierząt futerkowych w 1958 roku, a rok później zdiagnozowano ją u świń. Choroba ta jest wywoływana przez herpeswirus, który może przetrwać w formie latentnej i powodować objawy ze ...
Pytanie: Chciałbym założyć hodowlę świń, a następnie przetwarzać ją we własnym gospodarstwie. Zaczynając od hodowli, przez ubój, do sprzedaży bezpośredniej. Jestem na progu decyzji, czy zarejestrować się w agencji jako „Jan Kowalski” czy jako „sp. z o.o.”. Czy jako spółka mogę prowadzić sprzedaż bezpośrednią? Proszę o pomoc w tej kwestii. ...